tirsdag 3. mai 2016

Om Italia, mai 2016, del 1

I serien om land skal jeg nå skrive om Italia, landet som på kartet ligner en støvlett og ligger sør i Europa. Til Italia hører også de to store øyene Sicilia og Sardinia.

Italia

Det italienske flagget er inspirert av det franske flagget som Napoleon tok med seg til Italia i 1797. Den nåværende form av flagget ble tatt i bruk i 1948.

Flagget

Italia er delt inn i 20 regioner. Regionene er igjen delt inn i 106 provinser. Italia er medlem i EU, og i NATO.

Inndelt i regioner
Italias president er landets overhode. Presidenten velges for en periode på 7 år. Den nåværende presidenten er Sergio Mattarella. Han ble innsatt som president i 2015.

Italias president

Statsministeren i Italia heter i skrivende stund Matteo Renzi. Han ble født i 1975, og er den yngste statsminister i landets historie. Renzi ble statsminister i 2014.

Statsminister Renzi

Italia er et populært turistmål. Jeg besøkte Italia første gang sommeren 1977. Da var vi to uker på ferie i en by som heter Senegallia, og ligger ikke langt fra Rimini. Her var en innbydende badestrand.

Badestranda

Senigallia var en liten by med 45 000 innbyggere. Der var en ny og en gammel bydel. Bildene under er tatt i den gamle bydelen, og i et parkområde.

I gamlebyen

Ved parkområde

En dag besøkte vi lilleputtstaten San Marino, den er fullstendig omsluttet av Italia. San Marino har verdens eldste grunnlov som enda er i bruk. Den er fra 1600. Bildet under er tatt utenfor Rådhuset.

I San Marino

Vi var selvsagt mye på badestranda, men dro også en tur til Venezia. Dette var mitt første besøk i den fantastiske byen. Våre to uker i Senigallia gav oss lyst til å besøke Italia igjen.

På badestranda
I Venezia

Neste besøk i Italia var i august 1984. Da ble ferien lagt til Lido di Jesolo. En dag var vi på lagunetur til tre øyer: Murano, Burano, og Tarcello. Det regnet denne dagen, men en interessant tur likevel. På Burano så vi det skjeve tårnet der de ikke kunne ringe med klokkene, men brukte grammofon i stedet.

I Lido de Jesolo

Tårnet på Burano

 Denne gangen var vi også på tur til Venezia. Vi så gondolene på kanalene, så de flotte bygningene, og vi var på Markusplassen, der vi også så alle duene.

På Markusplassen

Blant duene

Del 2 i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar