torsdag 12. mars 2015

Å vende tilbake, norsk film, mars 2015

 
 
Tirsdag var jeg på kino i Sandvika og så den norske filmen: Å vende tilbake. Det er en film av Henrik Martin Dahlsbakken. Filmen er basert på hendelser fra hans og brorens opplevelser i barndommen.

Filmskaperen
 
 

Filmen starter med at faren i huset kommer hjem etter tjeneste som offiser i Afghanistan. Mens faren er borte er det eldstegutten som må ta ansvaret for den yngre broren. Eldste broren spilles av Åsmund Høeg, født i 1995, han har spilt filmroller før. Han spiller rollen som storebror meget godt.

Åsmund Høeg


Yngste broren i filmen spilles av Fredrik Grøndahl som også gjør en hederlig innsats i filmen.

Fredrik Grøndahl

Moren i huset er syk og sengeliggende det meste av dagen. Guttene må ta mye av ansvar for hjemmet når faren har vært borte. Moren spilles av Lia Boysen, en svensk skuespiller født i 1966. Moren er som regel inne på soverommet.

Lia Boysen

  Faren i huset kommer hjem, men drar til fjells på jakt neste morgen. Han kommer ikke hjem til kvelden som han lovet. Faren spilles av Ingar Helge Gimle født i Oslo i 1956. Han har gått på Statens teaterskole, fra 1996 vært ansatt på Nasjonalteateret der han har hatt mange store roller. Han har også spilt i flere filmer. I denne filmen er han offiseren som kommer hjem til familien etter endt oppdrag.
Gimle spiller som vanlig godt.

Ingar Helge Gimle

En ung pike er så vidt innom handlingen, hun heter Isabel Christine Andreasen. Hun spiller skolevenninne av eldste broren.

Isabel Christine Andreasen

Guttene drar til fjells for å lete etter faren, og her er det dramaet utspiller seg. Guttene spiller meget godt sine roller. Et stille, lavmælt drama understreket av den storslagne norske fjellnaturen. Da jeg leste kritikken om filmen, så jeg et par aviser der ene gav 6, den andre 5, flere aviser gav bare 3. Det gjorde meg nysgjerrig, dette skulle jeg dømme selv. Jeg gir glatt en femmer, de med treerne sakner selvsagt sexscenene.

Scene fra filmen

 Ved og i kinoen fant jeg ikke filmplakaten, og da jeg i dag sjekket programmet på Sandvika kino, finner jeg ikke filmen. Er den tatt av plakaten før den har skikkelig begynt? Filmen burde publikum se, et stillferdig, men tankevekkende drama. All ære til Henrik Martin Dahlsbakken. De sekundene åpningsscenen varte, var storslagen og spesiell, og musikken passet ypperlig. Den varslet dramaet.
 

Storslått fjellnatur

 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar