søndag 25. januar 2015

Kanaler, del 1, januar 2015

Diskuterte en dag kanaler og elver jeg hadde sett, og sa jeg kunne skrive om det, men må i første omgang ta kanaler. Den første var alt i 1974 da jeg fulgte fraktebåten Sørtun til Sverige og vi gikk gjennom Trällhette kanal som går mellom Vänern og Kattegat. Kanalen er 82 km lang og har 6 sluser.

Sørtun i en av slusene

Bildet under er tatt sommeren 1982 da vi gikk gjennom Kielkanalen på vei mot Gdynia i Polen. Kielkanalen er 98 km lang, og den skaper en lettere vei mellom Østersjøen og Nordsjøen. De to passasjerene er Håvard og Ingar.

I Kielkanalen

Da vi var i Seattle sommeren 1992, så vi sluseområdet i et område ved byen. Den gangen sa de at slusene var bygd for 75 år siden. Det lå mange småbåter i en av slusene.

Fra sluseområdet i Seattle

 Ved sluseområdet lå også en laksetrapp der laksen hoppet av sted. Svært interessant å rusle langs dette sluseområdet i Seattle.

Ved slusene var også laksetrapp

 I juli 1996 gikk vi med fritidsbåten vår Platon gjennom Telemarkskanalen. I strålende sommervær startet vi på første sluse ved Skien og gikk videre oppover kanalen. På bildet under venter vi på sluse og nytter høvet til å se på passasjerbåten som går i kanalen med turister.

Ved Telemarkskanalen

Telemarkskanalen er om lag 110 km lang, og langs kanalen er mange idyller. Vi la fast et sted som het Lunde, der vi overnattet. Et vakkert sted.

I Lunde

Det var stor forskjell på bredden av kanalen, fra ganske smalt til nesten som en stor sjø. På bildet under ser vi et smalt sted, og vi ser båten som kommer etter oss.

Ganske smalt

Bredeste området av Telemarkskanalen var siste stykket mot Dalen som var endestasjon. Der overnattet vi, og neste morgen gikk vi kanalen tilbake. Da hadde vi gått gjennom 36 sluser, 18 hver vei. En flott tur i fantastisk sommervær.

Telemarkskanalen nær Dalen

Høstferien 1996 var vi på cruise i greske farvatn, og seilte da gjennom Korintkanalen som er 6,3 km lang, kanalen er svært smal.

Smal kanal

Azur het skipet vi fulgte, det er det største skipet som kan gå gjennom Korintkanalen. Det var så vidt klaring mellom skipssidene og bergveggene. Svært interessant.

Azur i Korintkanalen

 Sommeren 1997 var vi på tur til Sverige og Danmark med fritidsbåten Platon. Da gikk vi gjennom Sote kanal i Sverige, også kalt Sotenkanalen. En fin opplevelse.

Fra Sote kanal

Sote kanal ble innvigd i 1935 og er 4800 m lang. Kanalen er en beskyttet skipsled innenfor Sotefjorden. Det var en fin kanal å gå gjennom med skiftende natur på sidene. Men det var tett med trafikk av småbåter i begge retninger.

Tett trafikk


 
I oktober 2006 var vi i Stettin i stort party. En av dagene var det lagt opp til tur på kanalene i byen. Det ble en interessant tur i fint vær.

Fra en av kanalene

 Kanaltur i Stettin

Del 2 i morgen.

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar