mandag 12. januar 2015

Til Holmenkollen og Frognerseteren, januar 2015

Som fortalt før, var en del av en julegave et besøk til Frognerseteren, der skulle det drikkes kaffe. Vi skulle kjøre via Holmenkollen.

Innbydelsen

I går på søndag dro vi av sted. Det var snøføre og bra, men sjåføren sa det var stedvis glatt. Jeg hadde vært i Holmenkollen før, men kun sett anlegget fra siden, nå stod vi oppe ved tårnet som hopperne setter ut fra.

Oppe ved tårnet

 Jeg fatter ikke at hopperne våger å sette utfor. Her oppe fikk jeg et innblikk i hvor stort det er. Hoppbakken er 134 m, K- punktet er 120 m, og bakkerekorden satt av en østerriker er 141m.

Sett ovenfra

Holmenkollen er fra 1892, og er en av de eldste hoppbakkene som fortsatt er i bruk, bakken er ombygget flere ganger. Her oppe så vi denne statuen.

Hopperen

Bakken ble brukt ved OL i 1952, VM i 1930, 1966, 1982, og 2011. Ellers blir bakken brukt hvert år til forskjellige arrangement. Her oppe var også statue av bikkja i bakken.

Hunden
Vertskapet for utflukten

Nå kjørte vi et kort stykke ned til Frognerseteren. Det var mye folk ute på veiene og mye trafikk. Sjåføren parkerte og nå spaserte vi mot Frognerseteren.

Frognerseteren

Stedet er opprinnelig en seter som til 1848 lå under Frogner hovedgård. Tømmerbygninen ble oppført i dragestil.

I dragestil

Det var godt og varmt inne for det brant i den store peisen. Vi satte oss i et av romma, og nå ble det kaffe og eplekake.

Det smakte
 
God eplekake                                                                                                                                             
 
 

 Koselig på Frognerseteren

Til den gamle seteren hørte også en del av skogen i Nordmarka, nå kjent som Frogneseterskogen. Siden 1891 har det vært drevet restaurant på eiendommen. Både seteren og skogen ble solgt til Christiania kommune i 1889.

Utsikten ved vårt bord

Inne på Frognerseteren er en fin innredning i gammel romantisk stil med tømmerbjelker, store maleri på veggene, gamle åklær, og mye brukskunst.

Fra rommet vi satt i

 Det var interessant å se Holmenkollen fra den vinkelen vi stod, og hyggelig avslutning på den gamle, ærverdige Frognerseteren. Det ble en kjekk søndag ettermiddag. Nå gikk vi ned til bilen på glatt underlag, tok et siste blikk på omgivelsene og kjørte tilbake.

Kjekt besøk






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar