søndag 4. januar 2015

Oversikt over 2014, del 2

Vi startet på mai, og 10. mai var vi blant annet på vandring i området kalt Vika rett ovenfor Aker Brygge, der møtte vi en kar som tydelig skulle på reise. Felekassen hang elegant over skulderen.

Alexander Rybak

Vi skulle se området Ruseløkka og Vika som var byens slumområde på 1800- tallet, men ble rensket opp og revet. Her er mange fine bygg som for eksempel Victoria Terrasse, men som var Gestapos hovedkvarter under krigen.

Victoria Terrasse
 
 
 
 
Vi spaserte videre til 6. juni-plassen rett ved UD- bygget. Her studerte vi en statue av kong Haakon VII, og beundret alle blomstene.

Statuen av Haakon VII
Fine blomster

Så kom 17. mai som ble feiret på tradisjonelt vis. Jeg gikk til gangbroen vi bruker å stå når toget kommer, så går vi med etter de er kommet forbi.

Venter på toget

 Så kom tre andre etter hvert. Vi ventet på toget i nydelig vårvær.

To til er kommet

I år var siste året vi hadde noen fra familien på barneskolen. Dina gikk da i siste klasse, og kom i barnetoget fra Bryn skole for siste gang som elev.

Barnetoget kommer

 29. mai dro de fleste i familien på tur, det var Helgetorsdag og strålende solskinn. Vi tok først buss til Maridalsvannet, der startet vi spaserturen langs Akerselva.

Her startet vi

   Samlet er Akerselva 8, 2 km lang. Langs elva er mange fine idyller, og fuglene sang i det flotte været.

Mange idyller

Mer idyll

Her er vi komne til Nydalen

Før gav Akerselva kraft til store industrifabrikker. På bildet under ved en av fossene langs elva.

Ved en av fossene

Vi svinget av fra turstien og bort til Waldemars Have, og fulgte til den berømte terrassen. Nå ble det først avslapning, et velfylt fat med godbiter ble først servert, så ble det grilling. En strålende dag.

Vi slappet av på terrassen

 Her kom godbiter
Så grilling

Full avslapning

Første sommermåned juni startet, og 1. juni ble det søndagsvandring i flott vær. Turen gikk til Gamlebyen. I Minneparken så vi blant annet den historiske muren etter Olavsklosteret fra høgmiddelalderen, oppå muren er Oslo bispegård bygd.

Historisk mur

 Vi tok en pause på Oslo Ladegård, den er fra 1700- tallet.

Gamlebyen er et interessant strøk, men skal kun også nevne at vi passerte Brakkegrenda. Det er et område som ble okkupert av en gjeng på slutten av 1990- tallet, og de satte opp skur her. De hadde nå fått ordre om å pelle seg vekk. Kanskje de har dratt nå.

Brakkegrenda

   Torsdag 5. juni var jeg på Gambiamarked på Bryn skole. Det regnet kraftig, så det meste foregikk inne i klasserommene. Men ute under tak satt en gruppe og spilte. Inne i et av klasserommene satt Dina og andre elever fra 7. klasse og malte på yngre elever.

Gruppen spilte i regnværet

Ansiktsmaling


Siden 1986 har det vært arrangert Gambiamarked på Bryn, og på Hammerbakken skole. Det blir holdt hvert tredje år, og pengene går til en skole i Gambia.

Bilde med orientering


Lørdag 7. juni  var Pinseaften og nydelig vær. Da passet det fint med en vandring på Kampen og Vålerenga. Kampen ble utbygd som trehusforstad på 1860- 1870- tallet. Men etter en stor brann i 1879 ble mye av bebyggelsen i mur. Fortsatt er det mange fine, gamle hus på Kampen.

Fortsatt gamle trehus

  Idylliske, gamle hus

På Vålerenga så vi kirken, men den var stengt, så vi kom oss ikke inn. Kirken er fra 1902 og bygd i grå granitt.

Vålerenga kirke
 
Mye å se på denne vandringen, men vil bare ta med en smakebit til. Det kjente fotballaget Vålerenga spiller sine kamper på Ullevål Stadion, men her på Vålerenga ligger vertshuset fansen bruker å samle seg.

Vålerenga Vertshus

Fortsettelse følger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar