mandag 22. juni 2015

Frogner, en fin bydel, juni 2015, del 1

Lørdag ettermiddag vandret vi en tur i bydelen Frogner. Navnet kommer fra Frogner Hovedgård som tidligere omfattet store deler av Oslo vest. Det meste av gården ble innlemmet i byen ved utvidelsen i 1878. Mye av arealet ble utparsellert i 1800- årene, det gjenværende kjøpte Kristiania kommune i 1896 og inngår i Frognerparken.

Den kjente Bygdø Alle

Pariserkvartalet ligger nederst i Bygdø Alle. Det ble oppført mellom 1890 til 1893 etter inspirasjon fra parisiske, palasslignende leiegårdsfasader. Stilen er monumental historisme med ny- romansk preg. Leilighetene her er svært luksuriøse.

Pariserkvartalet

Her er Janis velkommen


Jammen er her gatekunst også. Til og med to forskjellige typer.

Den første

Den andre

Bygårder i Frognerveien er hovedsakelig bygd på slutten av 1800- tallet i ny- renessanse eller nybarokk. Navnet har gaten fått fordi den oppsto som landevei til Frogner- gårdene. Frognerveien går fra Solli plass til Frogner hovedgård i Frognerparken.

Bygård i Frognerveien

Enda en

I Frognerveien kom vi forbi en statue som het: Passasjer. Den ser vi under.


Videre kom vi til Bjørknes Privatskole. Den ble oppført i 1898 for frk Rolls Pigeinstitutt, men har siden 1950 vært Bjørknes Privatskole. Flere kjente personer har gått på skolen. Her kan nevnes Sonja Haraldsen som tok artium som privatist, samt prinsesse Märta Louise som fulgte kurs ved skolen.

Bjørknes Privatskole
   
Nå spaserte vi mot Frogner kirke som ligger i Bygdø Alle. Kirken ble innviet i 1907. Da vi nærmet oss, så vi det nettopp hadde vært en vielse i kirken, for en brud var på vei mot en drosje, og foran kirken var mange av gjestene.

Bruden

Frogner kirkes fasade er utført i grov- og finhugget granitt. Kirken er i historisme. Mange kjendiser er bisatt fra kirken. Her kan nevnes Rolv Wesenlund og Lars Andreas Larsen.

Frogner kirke

Bygdø Alle 53 er en flott bygård fra 1901. Stilen er en blanding av ny- renessanse og nybarokk, fasaden er av gul tegl. To sidespir gjør at den ser ut som et slott eller en borg. Nå har den fått nytt navn: Frogner Apartments.

Flott bygg

Vi stoppet ved et butikkvindu og studerte et gammelt bilde fra strøket i gamle dager.


Men nå var det tid for en pause på en fortauskafe. Det smakte med en kaffe, og Janis måtte få vann.

Godt med kaffe

Godt med vann

Neste vi kom til var American Lutheran Church som er menighetskirke for den amerikanske lutherske menighet i Oslo, og ble innviet i 1964. Den er tegnet av amerikanske arkitekter. På fasaden ut mot gaten henger en Kristusfigur.

Solid kirke
 
På Frogner ligger de fleste ambassadene og ambassaderesidensene. Frogner regnes som det dyreste boligområde i Norge. Mange flotte hus. Jeg skal ta med to ambassader. Den for Østerrike og den for Slovakia.

Østerrike

Slovakia

Bebyggelsen på Frogner har mange store, staselige privatvillaer. Vi stoppet og beundret sveitservillaen som eies av Lars Lillo- Stenberg, frontfiguren i Delillos. Han er vokst opp på Frogner, og er kjent for sine tekster om vestkanten i Oslo.

Sveitservillaen

Nå kom vi til Heftyeterrassen som er et boligkompleks fra 1911- 13. Det ble gjennombruddet til Norges første kvinnelige arkitekt Lilla Hansen. Bygården har trekk både fra nybarokk og jugend.

Staselig bygård

På Thomas Heftyes Plass så vi denne Transformatorstasjon som var en av Hafslunds nedstigninger til byens underjordiske transformasjonsstasjoner. De første av disse typene ble satt opp i 1912. Dette tårnet er ivaretatt for å pryde bydelen.

På Thomas Heftyes Plass

Vi passerte stedet der vår kjente skøytedronning Sonja Henie bodde fra 1916- 1936. Her bodde hun i 2. etasje før hun dro til USA og ble verdenskjent også på film.

Her bodde Sonja Henie
 
 
Shcafteløkken var opprinnelig et sommersted for rikmannsfamilien Scaft. Hovedbygningen ble         antakelig bygget i 1807, og er Oslos største eksisterende tømmerbygning. I dag blir det brukt til forskjellige aktiviteter, også bryllupsfester som her var i dag. Sveitserhuset er fra 1870- tallet. Juristen Peter Jonas Collett var hyppig sommergjest her, og herfra skrev han mange brev til sin forlovede Camilla Wergeland, best kjent som Camilla Collet. De rike Schaft hadde stor plass å boltre seg på.   
  
Hovedhuset
 
 
 
Bruden
 
 
Sveitserhuset
 
 
 
Fortsettelse i morgen. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar