mandag 1. juni 2015

Romaniaturen 2015, del 2

Vi sjekket ut fra hotellet i Bucuresti, men før vi dro fra byen skulle vi se det groteske byggverket som ble satt opp under kommunistlederen Chauchesku. Byggingen startet i 1984. Nest etter Pentagon, er dette det største og mest overdådige bygget noen sinne. Det var aldri mindre enn 20 000 personer som arbeidet på bygningen. 700 arkitekter stod for planene og ledet av en 28 år gammel kvinnelig arkitekt. Bygget har 1100 rom, bare 30 % er i bruk. 12 etasjer høgt, pluss 4 etasjer under jorden. Først ble bygget kalt for Folkets Hus.

Foran det gigantiske huset

Vi var på omvisning i noen av salene, imponerende, men på meg virket det kaldt og flott, men uten sjel. Trearbeidet, som for eksempel dørene, var i tresorter som eik, malm, og kirsebærtre. Det skulle store mengder til så skoger ble selvsagt rasert.

Dør i palasset

 Det ble kun brukt materialer og arbeidere fra Romania, men så brukte de 30 % av statens budsjett til dette bygget. De måtte selge landets grøde til utlandet, til slutt ble det knapt om mat i Romania. Trappene var også flotte, de var laget av marmor. Av marmor ble brukt en million kubikkmeter, det førte til at det ikke fans marmor til gravsteiner for eksempel, de måtte lages av annet materiale.
 
Imponerende trapper

Gardinene var også utsøkte. De var innvevde med sølv og gulltråder. I en sal vi gikk igjennom var de brune gardinene vevd av nonner. I gardinene var innvevde gulltråder. Ballsalen ligger midt i bygningen.

Utsøkte gardiner

Til lysekronene ble brukt 3500 tonn krystall. Den største lysekronen veier 5 tonn og har 1000 lyspærer.

Gigantisk lysekrone

I salene skinte av marmor, krystall og bladgull. Takene var også svært fine.

Fra en sal

Fra balkongen så vi ned på den store plassen og gaten som går nedover etter modell fra Paris, men gaten er lenger enn Champs Elysees. For å få plass til alt dette ble historiske bygninger og kvartaler revet. Ca. 9000 hus, 27 kirker og synagoger, og et stadion. Om lag 30- 40 000 personer måtte flytte.

Utsikt fra balkongen

Fra balkongen gikk vi tilbake til salen med masse sitteplasser. Her bruker de blant annet å signere viktige protokoller og avtaler. Nå heter bygget Parlamentspalasset. Det er 270 m langt og har 245 m bredde. 48 m over bakken, 15 m under bakken.

Enda en sal

Vi gikk ut fra dette gigantiske byggverket som denne kommunistdiktatoren stod bak. En vanvittig pengebruk, men ingen fra folket våget naturligvis å mukke. Kona hans var også raus med pengene på seg selv, hun hadde 3000 par sko for eksempel. Men så ble begge skutt til slutt, det så jeg i tv på slutten av 1980- tallet.

Bygget som nå heter Parlamentspalasset


Da bygningen stod ferdig var Romania bankerott, landet hadde store lån, til slutt hadde folket nesten ikke mat. Straffen paret fikk var egentlig fortjent. Men nå kjørte vi ut fra Bucuresti, i utkanten av byen så vi boligblokker som var bygd i tiden til Chauchesku.

Boligblokker

   Etter en stund stoppet vi på en bensinstasjon. Da jeg ruslet rundt i solskinnet, tok jeg bilde av området. Da kom en av de ansatte som var utenfor og sa iltert at fotografering av stasjonen var forbudt. Jeg svarte forundret at jeg var mer interessert i landskapet. Jeg tenkte dette må være en rest fra kommunisttiden.

Bildet jeg fikk skjenn for


Vi kjørte nordover i det Transilvanske høglandet ca. på 400- 500 m høgde. Vi kjørte forbi flere små byer. Nå stoppet vi for først å spise lunsj på Scorlio Motel Cozia. Alle i selskapet kjøpte suppe med brød til. Suppen smakte kjempegodt, brødet også.

Lunsj

Etter måltidet skulle vi besøket et kloster som lå rett ved. Jeg så at i området lå flere hoteller med helsebringende opplegg. Vannet her sies å ha legende virkning.

Hoteller

Vi spaserte til klosteret

Cozia- klosteret ligger i fin natur ved elven Olt. Klosteret ble oppført i 1386 i bysantinsk stil. Den som fikk det oppført var den valakiske kongen Mircea cel Baltran som var bestefar til Vlad III (han som beskyldes for å være Dracula).

Klosterkirken

Inne i kirken

Pause i kirken

Klosteret er rumensk ortodoks. Nå er her 40 munker. Vi så to av dem utenfor. Før vi dro ruslet vi litt rundt på området.

To munker

På klosterområdet
Lokalguiden informerer

Ferden gikk videre i Transilvania i naturskjønne omgivelser. Transilvania lå under ungarske konger på 1000- tallet. Området ble eget kongedømme på 1500- tallet.

Naturskjønt

Området ble habsburgsk kronland på 1800- tallet. Men etter Første verdenskrig kom Transilvania under Romania.

Fra området
 
Vi kom til byen Sibiu, der tok vi inn på Golden Tulip Ana Tower. Her skulle vi bo i to netter. Først fikk jeg rom i første etasje, men sa jeg ville høgere opp. Da fikk jeg et fint rom i 6. etasje.

Utsikt fra rommet

Om kvelden spiste vi middag i 10. etasje på hotellet. Først salat, så en fiskerett, dessert var eplekake. Meget god mat.

Desserten

 Fortsettelse følger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar